Jelenlegi hely

A perzsa macska

Nagyon sokféle macska létezik, de három részre oszthatjuk őket szőrtípusuk szerint. Hosszú, rövidszőrű és szőrtelen macskák. Nagyon fontos a hosszú szőr gondozása a perzsa macskák esetében. Ennek a fajtának napi ápolásra van szüksége, ha el akarjuk kerülni a szőrszálak összegubancolódását, a bunda filcesedését. Az ápoláshoz szükség van egy ritkafogú és egy sűrűfogú fésűre. Egy simító és sörte kefére, ezek szolgálnak az összecsomósodott vagy elhalt szőrszálak eltávolítására. Óvatosan kell a keféket használni, nehogy az ép szőrök is kiszakadjanak. Első lépés: a bundát szakaszonként szórjuk be speciális macska púderral vagy esetleg babahintőporral. Kezünkkel dörzsöljük a szőrzet közé, ügyeljünk rá, hogy mindenhová jusson. Második lépés: A bepúderozott szőrt alaposan átkeféljük sörte kefével, így a hintőpor szemecskék alaposan hozzátapadnak a szőrszálakhoz és nem engedi összeállni a szőrzetet. Minden irányban fésülhetjük a szőrt még a növekedési iránnyal szemben is. Így kevesebb esélye van a csomók kialakulásának. Harmadik lépés: A felborzolt bundát simítsuk le simító kefével a test minden részén. A fej kialakításához legideálisabb a kisméretű simító kefe. Legyünk nagyon óvatosak a szem környékén. Utána igazítsuk el nyak szőrzetét. Mivel a púder elveheti a szőr fényességét az ápolás befejezéseképpen simítsuk át cicánkat még egy darab szarvasbőrrel. A szemek és fülek tisztítása történjen bórvízzel és figyeljünk rá, hogy mindig külön vattapamacsot használjuk a jobb és bal szemekhez, illetve fülekhez. A szemek törlésének iránya mindig kívülről befelé haladva történjen. A füleket addig töröljük ki, ameddig az ujjunk belefér. Idegen tárggyal (pl. fülpiszkáló) tilos belenyúlni. A vízben való fürdetést bízzuk szakemberre (pl. Csepel központi állatkozmetika, mivel a víz hatására a rosszul kifésült cicának a szőre teljesen összeáll és egy nagy csomót fog alkotni. A macskát elég egy évben egyszer megfürdetni, vannak olyan esetek, amikor még ekkor sem szükséges. Természetes ez igény szerint történik, de fél évnél sűrűbben akkor sem tanácsos. Gyakori eset, hogy az otthon fürdetett vagy nem kellően fésült macskák esetében a szőrt le kell nyírni. Ilyenkor az állatkozmetikusnak tudni kell, hogy a fejről, a lábakról és a farokról tilos eltávolítani a bundát, mivel nem lesz olyan állagú vagy egyáltalán nem nő vissza a cica szőre. Ezért fontos, hogy olyan helyre vigyük, ahol szakértelemmel fognak hozzá állatunkhoz.

A perzsamacskák nyakát és felsőtestét-különösen kandúrok esetében-hosszú, selymes szőrzet borítja, ugyancsak dús a hátulsó lábakon viselt szőrnadrágocska. A jól ápolt macska farka zászlóként leng. A hosszú szőr sűrű, finom és selymes, de nem gyapjas. A gondos otthoni szőrzetápoláshoz a következő kellékekre van szükség: kefe, sűrű szálú fésű, ritkább szálú fésű, masszírozó kefe lekerekített gumivéggel, puha bőrdarab, púder, szárazsampon, stb. A perzsamacskák otthoni gondozása legalább napi 20 percet vesz igénybe. Minden egyes csomót, a legkisebb filcesedést is el kell távolítani belőle. Először a ritkább fésűt alkalmazzuk, aztán a sűrűbbet. Figyelni kell arra, hogy a bőre ne sérüljön meg, mert nagyon vékony. Filcesedés, összetapadás különösen a hátsó lábon, a gallérnál, a hónaljban és a has alatt fordulhat elő. Ha nagyobb, kifésülhetetlen csomók képződtek és a macska nemsokára kiállításon fog szerepelni, egyszerűen kivághatjuk a csomót. Soha ne hagyjuk úgy elfajulni a szőr elcsomósodását, hogy végül állatorvoshoz kelljen vinni, aki narkózisban borotválja le szerencsétlen cicát. Étkezések után meg kell nézni, nem piszkolta-e be gallérját a perzsamacska, s az illemhely felkeresése után is tanácsos ellenőrizni a dús hátsó szőrzetet. Időről időre púderozni is kell a perzsamacskát, hogy bundája puha és illatos maradjon. A púdert alaposan a szőrzetbe masszírozzuk, majd gondosan kikeféljük belőle. Két teljes púderezés között alkalmazzunk gallér-, farok- és nadrág-púderezést. A macska szemébe vagy orrába nem szabad púdernek kerülnie.

A kozmetikákban viszonylag nem gyakori vendégek a perzsamacskák, de ha elhozzák őket, akkor általában nagy baj van a bundájukkal. A legtöbb cica nem nagyon hagyja magát fésülni, ezért úgy becsomósodik a szőrük, hogy azon csak nyírással lehet segíteni. Ezt a nyírást legtöbbször csak altatással lehet elvégezni állatorvos segítségével, különösen agresszív, kezelhetetlen cicák esetében. A nyírási felületek a hát, az oldal, a hónalji rész, a nyak és a has. Meghagyjuk a szőrt a fejen, az első lábakon, a hátsó lábakon, a farkon pedig végig vagy a farok végén pompont hagyunk. Azt mondhatjuk viccesen, hogy ezek után a cica úgy néz ki, mint egy kis oroszlán. Még rövidebbre nyírhatjuk a szőrt a cicán a nyári kánikula ideje alatt, vagy ha nincs idő a napi szőrzetápolásra. Ha gombás vagy valamilyen más bőrbetegségben szenved a cica, a helyi kezelés (sampon, folyadék, kenőcs, stb.) hatékonyságát elősegíti a kezelt terület kopaszra nyírása. Fürdetni is lehet a perzsamacskákat, sőt egyes kedvencek kifejezetten szeretik a vizet. Fontos már kiskorban elkezdeni a szoktatást, mert a későbbiekben ez egyre nehezebb lesz. Természetesen, ha kiállításra készül a cica, nem szabad lenyírni, mert egészen más minőségű szőr fog visszanőni. Kiállítás előtt fontos még a túlnőtt karmokat levágni, kitisztítani a fogazatot, a füleket és kitörölni a belső szemszögletből a váladékot.